فیلتر شنی چیست؟

0

فیلتر شنی با فيلتراسيون فيزيكی آب باعث حذف ذرات معلق و کدورت موجود در آب می شود. در این سیستم، آب حاوی کدورت از بستری که دارای دانه‌های شن و سیلیس می باشد عبور داده میشود. در اثر عبور آب از بستر شنی، ذرات معلق آب بین ذرات شن و ماسه گير كرده و آب تقريبا عاری از مواد معلق و کدورت، بدست می آيد.

استفاده از فيلتر شنی يكی از بهترين روشها برای كاهش غلظت جامدات معلق در آب می‌باشند. این فیلترها دارای بستری شامل يك يا چند نوع لايه، كه هر لایه محتوی ذراتی از جنس سنگ، گرانيت و يا دانه های آنتراسيت هستند، می باشند. دانه بندی و اندازه این ذرات نیز با هم تفاوت دارد.

اجزای فیلتر شنی

ساختار فیلتر شنی تصفیه آب پیچیدگی زیادی ندارد و کاملا ساده است. بدنه این دستگاه استوانه‌ای شكل و از جنس فولاد یا فایبرگلاس است و بر اساس استاندارد‌های معتبر ساخته می شود. همچنین بر حسب اندازه دارای یک یا دو هندهول می باشد.

اين فيلترها هم بصورت عمودی و هم بصورت افقی ساخته می شوند. قطر فيلترهای عمودی استاندارد از حدود 0.5 تا 3 متر و ارتفاع آن بين 0.5 الی 2.5 متر می باشد.

بخش های اصلی فیلتر شنی معمولاً شامل موارد زیر است:

مخزن: ظرفی که بستر سیلیس دانه بندی شده را در خود جای می دهد. مخازن فيلترهای تحت فشار از ورق فولادی به ضخامت مناسب ساخته شده و با پوشش های ضدخوردگی از نوع اپوكسی، اصولا به رنگ آبی رنگ آميزی می شوند. برای پسابهای خورنده و در كاربریهای خاص، بدنه فیلتر شنی از جنس فايبرگلاس و يا استنلس استيل تولید میشود.

بستر تصفیه: لایه‌ای از شن که ناخالصی‌های آب را به دام می‌اندازد.

لوله ورودی: فلنج و لوله‌ای که آب وارد مخزن می شود.

لوله خروجی: فلنج و لوله ای که آب تصفیه شده از فیلتر خارج می شود.

سیستم پاشش: شبکه ای از لوله ها یا لوله ها که آب را به طور یکنواخت در سراسر بستر فیلتر شن توزیع می کند.

سیستم بکواش: سیستمی که جریان آب را از بستر فیلتر معکوس می کند تا زباله های انباشته شده را خارج و حذف کند.

دریچه تخلیه: دریچه یا خروجی که امکان حذف آب بک واش را فراهم می کند.

گیج اندازه گیری فشار: دستگاهی است که فشار داخل فیلتر را اندازه گیری می کند تا مشخص کند چه زمانی فیلتر نیاز به شستشوی معکوس دارد.

شیر تخلیه هوا: ونتی است که هوای محبوس شده در داخل فیلتر را آزاد می کند تا از افزایش فشار جلوگیری کند.

شیر چندراهه: دریچه ای است که عملکردهای مختلف فیلتر مانند صافی شنی کردن، شستشوی معکوس، شستشو و تخلیه را امکان پذیر می کند.

اجزای خاص یک فیلتر شنی بسته به طراحی و کاربرد مورد نظر فیلتر ممکن است متفاوت باشد.

فیلترشنی چگونه کار میکند؟

نحوه کار فیلترشنی بدین شکل است که ابتدا آب کثیف از لوله ورودی وارد مخزن میشود. با فشار پمپ، آب به سمت پایین هدایت میشود. در حین گذر از بین شن و ماسه‌های ریز، مواد زائد، اضافی و آشغالها در لابلای آنها به دام میفتند. در نهایت آب تمیز از نازلهایی با سوراخهای بسیار ریز که در کف مخزن تعبیع شده از آن خارج میشود.

كاربردهای دستگاه فيلتر شنی در تصفیه آب

مهمترین کاربردهای فیلتر شنی عبارتند از:

  • تصفيه آبهای با كدورت بالا.
  • پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس (RO).
  • فیلتراسیون آب استخر‌ها گرفتن فلاگهای تصفیه شیمیایی
  • فیلتراسیون آب ورودی جکوزی‌ها
  • تصفيه پیشرفته فاضلابهای صنعتی و انسانی.
  • گرفتن فلاکهای تصفيه شيميايی.
  • زلال سازی و شفاف سازی آب رودخانه‌ها
  • تصفيه آب برج خنك كن
  • تصفيه آب استخرهای پرورش ماهی.
  • تصفیه نهایی فاضلاب
  • فیلتراسیون آب های خاکستری
  • فیلتراسیون آب های سطحی
  • حذف آهن تصفیه آب شهر

قیمت فیلتر شنی

قیمت فیلتر شنی بر حسب جنس بدنه، دبی آب ورودی جهت تصفیه بر حساب مترمکعب بر ساعت، کیفیت قطعات مورد استفاده در ساخت دستگاه و… بین 19 میلیون تومان تا 680 میلیون تومان متغیر می باشد.

واضح است که با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه در بازار، قیمت و هزینه ساخت فیلتر شنی در هر زمان متغیر خواهد بود. همچنین نیازهای خریداران این محصول نیز متفاوت است. تنوع ظرفیت مخزن و ضخامت ورق، نوع لوله کشی و همچنین کیفیت سیلیس، همه از مواردی هستند که باعث میشود نتوان یک لیست قیمت ثابت برای فیلتر شنی ارائه داد.

شرکت ناب زیست این تعهد را به خریداران می دهد همواره از زمان خرید و اعلام قیمت فیلترشنی تا هنگام نصب اطلاعات کافی را در اختیار خریدار قرار دهد.

انواع فیلتر شنی

به دلیل تنوع بالای فیلترهای شنی از حیث ساختار، عملکرد و ابعاد، امکان استفاده از این دستگاه ها در فضاهای مختلف از واحدهای مسکونی گرفته تا پروژه های بزرگ صنعتی وجود دارد.

تنوع اشکال و ظرفیتها این امکان را فراهم آورده است که در فضاهای مختلف از نیروگاهها و پالایشگاهها گرفته تا واحدهای کوچک صنعتی و تجاری قابل نصب و تعبیه باشند. همچنین بسته به نوع عملکرد، میتوان از این تجهیزات در فرآیند پیش تصفیه (پالایش اولیه)، تصفیه ثانویه و یا به عنوان فیلترهای جانبی استفاده کرد.

انواع فیلتر شنی از لحاظ نوع نصب و قرار گیری

صافی شنی را براساس نوع قرار گیری آن میتوان در دو نوع افقی و ایستاده طراحی و نصب کرد.

فیلتر شنی افقی (خوابیده)

فیلتر شنی افقی به عنوان یک مخزن بزرگ و بیضی شکل ساخته شده است که به چندین محفظه تقسیم می شود که هر محفظه حاوی لایه ای از سیلیس با اندازه های مختلف است.

آبی که باید تصفیه شود از انتهای مخزن وارد می شود و به صورت افقی از میان لایه های شن جریان می یابد، جایی که جامدات معلق، رسوبات و سایر ناخالصی ها به دام افتاده و حذف می شوند. سپس آب تصفیه شده در انتهای مخالف از مخزن خارج شده و برای استفاده یا تصفیه بیشتر آماده است.

فیلترهای شنی افقی معمولاً در تصفیه خانه های آب شهری، استخرهای شنا و کاربردهای صنعتی که حجم زیادی از آب نیاز به تصفیه دارد استفاده می شود.

فیلتر شنی عمودی (ایستاده)

برخلاف فیلترهای شنی افقی، آب در فیلتر شنی عمودی از بالا به پایین در بستر فیلتر جریان می یابد.

فیلترهای شنی عمودی معمولاً به شکل استوانه ای هستند. آبی که باید تصفیه شود از بالای فیلتر وارد می شود و از طریق بستر شن و به سمت پایین نفوذ می کند، جایی که ناخالصی ها به دام افتاده و حذف می شوند. سپس آب فیلتر شده از فیلتر پایین خارج شده و برای استفاده یا تصفیه بیشتر آماده است.

صافی های شنی عمودی معمولاً در کاربردهایی مانند تصفیه آب های زیرزمینی، تصفیه فاضلاب صنعتی و در برخی از سیستم های فیلتراسیون استخرهای شنا استفاده می شوند. مدل های عمودی ابعاد جمع و جورتری دارند و به فضای کمتری نسبت به فیلترهای شنی افقی نیاز دارند.

مزایای استفاده از فیلتر شنی

استفاده از فیلترهای شنی در فرآیند تصفیه آب و پساب دارای مزایای متعددی است. این تجهیزات در عین داشتن یک ساختار ساده، بازدهی بالایی در پالایش آب و تصفیه سازی آب­های سنگین و نیمه سنگین دارا هستند. مزیت اصلی استفاده از صافی شنی استفاده از یک سیستم ساده است که در بسیاری از موارد می تواند بازدهی بسیار بالایی داشته باشد.

فیلتر شنی می تواند در مراحل مختلف مدیریت تصفیه آب قرار گیرد. به عنوان پیش تصفیه، به عنوان فیلتر جریان جانبی و به عنوان یک فیلتر نهایی و تکمیلی. به صورت کلی میتوان گفت این فیلتر اغلب یک پساب با قابلیت استفاده مجدد را فراهم می کند.

طراحی فیلتر شنی

در طراحی و محاسبه فیلتر شنی فاکتورهای مختلفی باید مد نظر قرار بگیرد. از جمله فاکتورهای بسیار مهم سرعت خطی آب است. در حالت عادی به طور معمول برای آب استخر 20 متر در ساعت را برای سرعت خطی آب در نظر میگیرند. همچنین نوع استخر، از لحاظ عمومی و یا خصوصی بودن نیز در این محاسبه تاثیر گذار خواهد بود. فرآیند تصفیه را نیز از لحاظ زمانی آن را بین سه تا هشت ساعت در نظر میگیرند.

برای بیشتر شدن اثر فیلتر، باید مطمئن شد آب در دبی بهینه خود می باشد. بررسی آزمایشها نشان می دهد که سرعت بالای جریان روی فیلتراسیون و زمان لازم برای جمع کردن آلودگی ها تاثیر دارد. سرعت بالای جریان، سبب کوتاه تر شدن زمان فیلتراسیون گشته و تصفیه را مشکل تر خواهد کرد.

فرآیند بک واش صافی شنی (backwash)

کیفیت فیلتراسیون فیلترهای شنی با جذب ذرات و مواد آلوده و نگهداشتن آن ها بروی سطح سیلیس به مرور زمان از دست میدهند. و نیاز به احیا و نظافت خواهند داشت. عملیات بک واش یا همان پس شویی در فیلتر شنی زمانی انجام میشود که نشانگرهای فشار در ورودی و خروجی فیلترشنی افت را نشان دهند.

در واقع هدف از این عمل رفع گرفتگی فیلتر است و به صورت دوره ای انجام می شود. در انجام آن آب از سمت بستر، برعکس حالت عادی، به سمت فیلتر پمپ می شود. این کار برای چند دقیقه ادامه پیدا میکند. نرخ جریان آب نیز بین 3 تا 10 متر مکعب بر متر مربع در هر ساعت است. بر اساس میزان استفاده از فیلتر، به طور معمول هر چند روز یک بار بکواش برای احیای سیستم لازم است.

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.