تفاوت لوله مسی و آلومینیومی در کولر گازی

0

در کولرگازی برای تکمیل سیکل جریان گاز مبرد بین یونیت داخلی و یونیت خارجی، لوله‌هایی وجود دارند که جنس آنها معمولا از مس است. در واقع جریان گاز مبرد بین کمپرسور و کندانسور با کمک این لوله‌ها انجام می‌گیرد. در این بین سوالی که برای اکثر افراد پیش می‌آید اینست که آیا می‌توان از لوله آلمینیومی در کولرگازی استفاده کرد؟ لوله مسی بهتر است یا لوله آلومینیومی؟ این دو لوله هرکدام دارای ویژگی‌هایی هستند که این ویژگی‌ها کاربرد آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در ادامه مقاله به بررسی سیر تا پیاز تفاوت لوله مسی و آلومینیومی در کولرگازی پرداخته‌ایم. همراه ما باشید.

ویژگی‌های لوله مناسب برای کولر گازی

لوله‌هایی که میان یونیت داخلی و خارجی کولرگازی نصب می‌شوند باید دارای ویژگی‌های مخصوصی باشند تا بتوانند عملکرد مناسبی از خود نشان دهند. یکی از این ویژگی‌ها مقاومت بالا در برابر فشار و حرارت است. با اینکه لوله مسی و آلومینیومی دارای تفاوت‌ها و ویژگی‌هایی زیادی برای استفاده در کولرگازی هستند، اما به طور کلی لوله مورد استفاده برای کولرگازی باید دارای ویژگی‌های زیر باشد:

  • مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون: اولین ویژگی که در لوله مناسب برای کولرگازی باید وجود داشته باشد، مقاومت و پایداری آن در برابر مواد شیمیایی است. همچنین این لوله‌ها باید در مقابل مواردی چون خوردگی، زنگ ‌زدگی و رطوبت هوا نیز مقاومت داشته باشند.
  • خم‌پذیری و قابلیت شکل‌دهی گسترده: در برخی مواقع محل نصب یونیت داخلی و خارجی بسیار دور از هم و در دو مکان متفاوت است. در این حالت باید لوله‌ها را از مسیرهای پیچیده‌ای عبور داد. پس یکی دیگر از شرایط لوله ایده‌آل برای کولرگازی، امکان شکل‌دهی ساده، بدون احتمال شکستگی و یا کاهش سطح مقطع لوله است.
  • تحمل فشار و حرارت بالا: لوله‌ای که در کولرگازی استفاده می‌شود، باید توانایی عبور سیال تحت فشار بالا را داشته باشد. از سمت دیگر نسبت به سرمای زیادی مبرد، واکنشی نشان ندهد. بنابراین ویژگی مهم دیگر لوله مناسب کولرگازی، میزان تحمل حرارتی آنست.
  • قابلیت انتقال سیالات با کمترین اصطکاک: سطح داخلی لوله‌هایی که برای کولرگازی استفاده می‌شود باید اصطکاک بسیار کمی داشته باشند. در غیر این صورت عبور سیالات با سختی انجام شده و یا به طور کلی مختل خواهد شد.

علاوه بر موارد بالا، لوله ایده‌آل برای کولرگازی باید دارای ویژگی‌های دیگری چون مقاومت در برابر آتش‌سوزی، بهره‌مندی از اتصالات ساده، قیمت مناسب و فراوانی در بازار نیز باشد.

بررسی لوله مسی یا آلومینیومی در کولر گازی

همانطور که قبل‌تر اشاره کردیم لوله مسی و لوله آلومینیومی دارای تفاوت‌های زیادی هستند و این تفاوت‌ها باعث شده‌اند این دو محصول هرکدام کاربرد خاص خودشان را داشته باشند. برای انتخاب بهتر این دو لوله، در این بخش می‌خواهیم شما را با تفاوت آنها آشنا کنیم. این موارد عبارت‌اند از:

هدایت حرارتی

اولین تفاوت این دو لوله در هدایت حرارتی آنهاست. هدایت حرارتی جداره‌های لوله مسی دو برابر لوله‌های آلومینیومی است. بنابراین لوله مسی دارای راندمان انتقال حرارتی بالاتری نسبت به آلمینیوم است. با توجه به این نکته می‌توان گفت لوله مسی گزینه مناسب‌تری برای ساخت کویل‌های حرارتی است. اما این مسئله در کولرگازی می‌تواند باعث از دست دادن سرمای گاز مبرد شود. البته با استفاده از عایق‌های مناسب برای لوله مسی می‌توان به راحتی این مشکل را برطرف کرد.

مقاومت در برابر اکسیداسیون و خوردگی

هر دو فلز آلمینیوم و مس در برابر رطوبت و خوردگی مقاومت مناسبی و ایده‌آل دارند. اما می‌توان گفت مس عملکرد قوی‌تر داشته و در برابر عوامل مخرب بهتر عمل می‌کند. به دنبال این موضوع استفاده از مس برای مکان‌هایی که رطوبت هوا خیلی زیاد است، گزینه مناسب‌تری محسوب می‌شود. پس بدون نگرانی می‌توان آن را در کولرگازی استفاده کرد.

اکسیداسیون در لوله های مسی

شکل پذیری و فرم دهی

مورد دیگری که در لیست تفاوت‌های لوله مسی و لوله آلومینیومی قرار می‌گیرد، میزان انعطاف‌پذیری آنهاست. به طور کلی لوله مسی دارای قابلیت خمکاری و فرم دهی بالاتری و شکل‌پذیری بهتری دارد. پس می‌توان گفت لوله مسی برای استفاده در مکان‌هایی مثل کولرگازی که لوله‌کشی پیچیده و گسترده است گزینه مناسب‌تری محسوب می‌شود.

قیمت لوله‌ مسی و آلومینیومی در کولرگازی

قیمت نیز فاکتور دیگری است که در لیست تفاوت‌های این دو محصول برای استفاده در کولرگازی قرار می‌گیرد. با اینکه قیمت اصلی هرکدام از این لوله‌ها به سایز، ضخامت و اندازه آنها بستگی دارد، اما به طور کلی مس به دلیل وزن بالاتر، قیمت بیشتری دارد. البته باید بدانید فرایند ساخت لوله‌های آلومینیومی سخت‌تر است. به همین دلیل قیمت لوله‌ مسی در متراژ بالا، گران‌تر بوده و در متراژهای پایین ارزان‌تر خواهد بود. پس می‌توان گفت از نظر قیمت تفاوت چندانی با یکدیگر نخواهند داشت.

اتصالات لوله‌ها

قسمتی از فرایند نصب کولرگازی به اتصال میان لوله‌ها مربوط می‌شود که این موضوع یکی از تفاوت‌های اصلی میان لوله مسی و آلومینیومی محسوب می‌شود. لوله مسی را با استفاده از روش‌های مختلفی می‌توان به یکدیگر متصل کرد که یکی از رایج‌ترین آنها جوشکاری است. دیگر روش‌هایی که با استفاده از آنها می‌توان لوله مسی‌ها را به هم متصل کرد عبارت‌اند از: لحیم کاری، روش پرس کاری و … .

اتصال فیتینگی یکی دیگر از روش‌های رایجی است که معمولا در لوله کشی کولر گازی با لوله مسی استفاده می‌شود. با اینکه از این روش‌ها می‌توان برای لوله‌های آلومینیومی هم استفاده کرد اما به طور کلی شرایط کار با لوله‌های آلومینیومی کمی محدودتر است.

مزایای استفاده از لوله مسی برای استفاده در کولر های گازی

قبل‌تر شما را با تفاوت‌های لوله مسی و لوله آلومینیوم در کولرگازی آشنا کردیم. حال در این بخش می‌خواهیم مزایای استفاده از لوله مسی در کولرگازی را برایتان توضیح دهیم تا انتخاب بهتر و راحت‌تری در بین این دو لوله داشته باشید. این مزایا عبارت‌اند از:

  • عملکردی بهینه و هزینه‌های پایین: لوله مسی به دلیل مقاومت بالایی که در برابر فشار و حرارت دارد، گزینه مناسبی برای استفاده از کولرگازی محسوب می‌شود.
  • ابعاد مناسب و وزن کم: وزن این لوله‌ها سبک است و به دنبال این موضوع نصب و جابه‌جایی آسانی دارند.
  • اتصالات قوی: اتصالات لوله مسی دارای استحکام بالایی هستند و امکان نشتی آن را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.
  • سهولت در ساخت و خم‌پذیری: لوله مسی انعطاف‌پذیری بالایی دارد و راحتی قابل خم‌کاری و شکل‌گیری است.
  • مقاومت در برابر خوردگی: این لوله‌ها از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی برخوردار هستند.
  • انتقال مناسب سیالات: از آنجا که سطح داخلی لوله کاملا صاف و صیقلی است، بستر مناسبی برای عبور سیالات و گازها محسوب می‌شود.
  • ایمنی بالا: این لوله در برابر آتش‌سوزی و حریق مقاومت بالایی دارد و از این رو بسیار ایمن است.

مقایسه لوله مسی و لوله آلومینیومی

در آخر

با اینکه لوله مسی و آلمینیومی شباهت‌های زیادی دارند و عملکرد آنها تقریبا یکسان است، اما باز هم می‌توان گفت لوله مسی کلاف گزینه مطلوب‌تری برای استفاده در کولرگازی محسوب می‌شود. به طور کلی با مواردی که در این مقاله ذکر شد، می‌توانید به صورت آگاهانه یکی از این دو لوله را برای استفاده انتخاب کنید.

امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.

 

4.9/5 - (18 امتیاز)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.