شمع سازی دارای قدمت زیادی هست و از قرن ها پیش شمع ها برای روشنایی یا تزئین فضاهای مختلف استفاده می شده است. امروزه شمع همچنان طرفداران زیادی دارد و هنر شمع سازی یک هنر تسلی بخش و جذاب هست که توجه خیلی از افراد علاقمند را جلب می کند. ابزار و وسایل شمع سازی نسبت به قدیم بیشتر در دسترس هستند و درست کردن شمع در منزل راحت هست اما ابتدا باید مواد اولیه شمع را به خوبی بشناسید.
مواد اولیه شمع سازی
شمع های گوناگونی وجود دارند که هرکدام با مواد مختلفی درست شده اند. اما به صورت کلی تمام شمع ها مواد الویه آنها موم یا وکس هست که پایه سوخت شمع محسوب می شوند. وکس های زیادی وجود دارد مانند پارافین که خیلی شناخته شده هست. ولی تمام شمع ها با پارافین درست نمیشوند و وکس های دیگری هم هستند که در شمع ها استفاده میشوند مانند وکس های گیاهی، که با طبیعت سازگار هستند. وکس نارگیل، وکس سویا و وکس موم عسل، وکس های گیاهی هستند.
انواع قالب برای شمع سازی
مورد دیگری که در شمع سازی بسیار کاربرد دارد قالب شمع هست. برای درست کردن شمع های قالبی قطعا نیاز به قالب آن دارید. قالب ها جنس های مختلفی دارند مانند قالب های سیلیکونی، قالب های پلاستیکی، قالب های پلی کربنات و قالب های فلزی. برای شمع سازی در منزل و درست کردن شمع با روش بی دردسر تر، قالب های سیلیکونی پیشنهاد می شود. قالب های سیلیکونی تقریبا برای هر نوع شمعی با هر اندازه ای مناسب هست و خصوصیت قالب سیلیکونی این هست که برای شمع های که جزئیات دارند خیلی کاربرد دارد و به خاطر جنس آن جزئیات شمع کامل و بی نقص از قالب در میاد و سطح شمع یکدست می شود.
کار با قالب های فلزی و پلاستیکی کمی متفاوت است و معمولا برای شمع های بزرگ و استوانه ای کاربرد دارد و در اوردن شمع از این نوع قالب ها دشوار تر از قالب سیلیکونی هست.
فیتیله برای شمع
جز دیگری که برای شمع سازی حتما لازم هست فیتیله هست. برای سوخت شمع فیتیله نیاز هست. فیتیله ها معمولا نخی هستند؛ فیتیله های نخی به دو دسته موم خورده و خام تقسیم می شوند. فیتیله نخی موم خورده سوخت یکدست تر و کندتری دارد، و سوخت فیتیله نخی خام طبیعی و تر هست. فیتیله های دیگر در شمع استفاده می شوند که جنس چوبی یا پلاستیکی دارند. فیتیله چوبی هم ظاهر قشنگی دارد اما باید ابتدا به ماده بوراکس آغشته شود تا سوخت خوبی داشته باشد.
رنگدانه های شمع سازی
چیزی که به یک شمع ظاهر و جلوه خوبی میدهد رنگ آن است. رنگ شمع اهمیت زیادی دارد و انواع رنگ ها در شکل های ختلف وجود دارد که در شمع سازی استفاده می شود. مانند رنگ های پودری، رنگ های قرصی، پودری، مایع و… کار با رنگ های مایع راحت تر از بقیه هست و فقط کافیه وقتی که موم ذوب می شود به آن اضافه و مخلوط کنید. البته رنگ های قرصی هم به خاطر طیف رنگی بالا طرفداران زیادی دارد و با استفاده از ترکیب رنگ های مختلف می شود رنگ های جذابی از جمله نود و پاستلی به دست اورد.
برای خطاطی و نقاشی روی شمع هم معمولا از رنگ های اکریلیک استفاده می شود و در ظاهر شمع تاثیر زیادی دارد.
ظرف ذوب موم
برای ذوب کردن پارافین نیاز به یک ظرف مناسب هست که هم بی خطر باشد و هم تحمل دمای بالا را داشته باشد. برای ذوب کردن پارافین معمولا از ظرف های فلزی که از جنس روحی یا استیل هستند استفاده می شوند. نکته ای که باید به آن توجه کرد آن است که ظرف شمع نباید مستقیما در معرض آتش باشد و باید حرارت غیرمستقیم باشد. گذاشتن ظرف روی کتری روش خوبی هست و همچنین استفاده از هیتر برقی هم پیشنهاد می شود.
لوازم دیگر که در شمع سازی کاربرد دارند
وسایل جانبی زیادی هستند که در هنر شمع سازی کاربرد دارد. مانند: پایه فیتیله، نگهدارنده فیتیله، دماسنج، قیچی، سوزن، پنس، صفحه سیلیکونی، اسانس، سنبه، ابزار پرداخت شمع، ظرف های چوبی و شیشه ای، کاپ وامر، کش، هیتر برقی، ظرف بنماری، اکلیل، قیف پارافین ریز و… تمام این لوازم در شمع های مختلف کاربرد دارند. شمع های شیشه ای، شمع های ظرفی، شمع خامه ای، شمع دریایی، شمع دست ساز، هرکدام از این شمع ها به وسایل مختص خود نیاز دارند.