ماهی را تا چند ماه میتوان در فریزر نگه داشت؟ این یکی از سوالات رایج و مهمی است که در ذهن بسیاری از بانوان ایجاد میشود. بیشک ماهی یکی از مقویترین مواد غذایی است که به سلامت قلب، مغز، کبد، تقویت بینایی و پیشگیری از سرطان کمک میکند و بسیار مهم است که آن را در رژیم غذایی خود بگنجانیم.
اما مصرف مداوم آن ممکن است چندان آسان باشد؛ چرا که ممکن است بتوانید همیشه و در هر زمان به این ماده غذایی دسترسی داشته باشید و برای تهیه آن اقدام نمایید.بنابراین نگهداری از آن بهصورت منجمد میتواند راهکار مناسبی برای مصرف مداوم آن باشد.اگر چه نوع فریز و تنظیم دمای انها نیز بسیار مهم است
به عنوان مثال در فریزر های قدیمی تر که قابلیت تنظیم دما به طور استاندارد وجود نداشت، مدت زمان نگهداری کاهش پیدا می کرد اما امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و استفاده از فناوری روز جهت تنظیم برودت در انواع فریزر ها مانند فریزر کینو میتوان انواع ماهی را حدود ۲ تا ۸ ماه در فریزر نگهداری کرد ؛ اما باید توجه داشت که ماهی فاسد نشود و طعم و خواص خود را از دست ندهد.
بهترین زمان مصرف ماهی چه زمان است؟
پیش از اینکه به میزان ماندگاری ماهی در فریزر بپردازیم، خوب است به این سوال پاسخ دهیم که بهترین زمان مصرف ماهی چه زمان است ؟ و ماهی را بهتر است پخته در فریزر نگه داریم یا به صورت خام ؟اگرچه بهتر است که ماهی را بهصورت تازه مصرف کنید و نهایتا آن را به مدت ۲ تا ۳ روز در یخچال نگه دارید.
اما برای افزایش ماندگاری آن در مدت طولانی بایستی آنها را فریز کنیم اگرچه که فریزر ها بایستی دارای ویژگی هایی مانند داشتن قابلیت سرمایش مناسب، سیستم برفکزدایی اتوماتیک، گنجایش بالا و قیمت بهصرفه، بهترین شرایط را برای نگهداری از ماهی فراهم میآورد.
نوع ماهی | مدت زمان نگهداری در فریزر | نکات مهم |
ماهی تازه (بهترین حالت) | ۲ تا ۳ روز در یخچال | |
ماهی خام | ۲ تا ۸ ماه (بسته به نوع ماهی) | ماهیهای چربتر ماندگاری کمتری دارند. |
ماهی پخته | حداکثر ۱ ماه (توصیه نمیشود) | کیفیت ماهی به طور چشمگیری کاهش مییابد. |
ماهی خام را تا چند ماه میتوانیم در فریزر نگه داریم؟
با توجه به نوع ماهی میتوانید آن را بهصورت خام برای ۲ تا ۸ ماه در فریزر کینو نگه دارید. همچنین بعضی ماهیها تا ۱۲ ماه قابلیت نگهداری در این فریزرها را را دارا هستند. بهطور معمول مدت زمان ماندگاری ماهیهای چربتر مثل ماهی تن، کمتر از ماهیهای کمچرب مثل ماهی کاد است.اما چرا این اتفاق می افت و چربی چه نقشی در انجماد دارد که در این باره به سایتwww.southernliving.comمراجعه می کنیم:
Fatty fish freeze and defrost better and quicker than lean fish, because the flesh is softer,”. But fatty fish have a shorter life span in th freezer. The fatter the fish, such as salmon and trout, the more prone the cell walls can be affected or damaged by ice crystals due to their softer flesh. “Because of their higher fat content, the oils in the fish can oxidize and become rancid in the freezer, even with the very best air-removal efforts,” The way home freezers work can affect the texture of the fish. freeze-thaw cycles of a freezer will continually break down the fish and make the flesh mushy, so a shorter stay in the freezer often results in a firmer piece of fish.
ماهیهای چرب بهتر و سریعتر از ماهی بدون چربی منجمد و یخزدایی میکنند، زیرا گوشت آن نرمتر است. اما ماهی های چرب در فریزر عمر کوتاه تری دارند. هرچه ماهیها مانند سالمون و قزل آلا چاقتر باشند، به دلیل گوشت نرمتر، دیوارههای سلولی میتوانند تحت تأثیر کریستالهای یخ قرار بگیرند یا آسیب ببینند. روغنهای ماهی به دلیل محتوای چربی بالاتری که دارند، میتوانند در فریزر اکسید شده و فاسد شوند، حتی با بهترین تلاشها برای حذف هوا. نحوه کار فریزرهای خانگی می تواند بر بافت ماهی تأثیر بگذارد. چرخه های انجماد و ذوب یک فریزر به طور مداوم ماهی را می شکند و گوشت را لطیف می کند، بنابراین ماندن کوتاه تر در فریزر اغلب باعث سفت شدن قطعه ماهی می شود.
ماهی پخته را تا چند ماه میتوانیم در فریزر نگه داریم؟
تفاوتی ندارد که ماهی را به کدام یک از روشهای آبپز، کبابی و یا سرخ شده طبخ میکنید؛ درهرحال توصیه میشود ماهی پخته را فریز نکنید و در فریزر خود برای طولانیمدت نگه ندارید. اما حداکثر زمانی که میتوان ماهی پخته را در فریزر نگه داشت، حدود یک ماه است و بهطورکلی قرار دادن ماهی پخته در فریزر، کیفیت آن را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
مراحل آماده سازی ماهی در فریزر
- بهتر است برای نگهداری از ماهی در فریزر ابتدا قسمت دم آن را جدا نموده و پولکهای آن را بهطور کامل از بین ببرید. سپس از قسمت سر آن بخش آبشش به بالا را جدا نمایید و ماهی را به صورت تکههای تقریبا مساوی خرد کنید.
- فراموش نکنید که پیش از فریز کردن باید شکم ماهی را خالی نمایید. زیرا باقی ماندن امعا و احشا در شکم ماهی میتواند باعث فساد آن شود.
- یک پلاستیک فریزر تمیز بردارید و ماهیها را نه روی هم، بلکه در یک سطح و در کنار هم بچینید. این چینش سطحی موجب میشود تمامی تکهها به سرعت منجمد شوند.
- توجه کنید کیسهای که در آن ماهیها را قرار میدهید، کاملا سالم و بدون سوراخ باشد. چراکه نفوذ هوا درون کیسه میتواند باعث خشک و سفت شدن قطعات ماهی شود.
- پس از چیدن ماهیها در درون کیسه، به خوبی هوای کیسه را خارج کنید. در صورتی که این هوا خارج نشود، تکههای مختلف ماهی با فاصله زمانی منجمد میشوند و بافت آن کیفیت لازم را نخواهد داشت.
- سعی کنید اندازه هر بسته ماهی به اندازه یک وعده غذاییتان باشد، تا نیاز نشود هر وعده ماهی را برای چند بار یخزدایی نموده و مجددا منجمد کنید.
- خوب است پس از پایان مراحل بستهبندی بر روی هر بسته یک برچسب شامل تاریخ روز انجماد ماهی را نصب کنید تا از بهترین زمان مصرف آن مطلع باشید.
- پس از طی نمودن تمام این مراحل، در فریزر را محکم ببندید تا هوای سرد بهصورت یکنواخت در درون آن حفظ شود و مواد غذایی برای طولانیمدت کیفیت خود را حفظ کنند.
مهمترین نکاتی که برای نگهداری از ماهی در فریزر باید بدانید
مرحله | نکات مهم |
دمای فریزر کینو | ۱۸- تا ۲۰- درجه سانتیگراد
|
آمادهسازی ماهی برای فریز کردن | تمیز کردن کامل پوست و شکم، خشک کردن، قرار دادن در کیسه زیپکیپ یا ظرف دربسته |
روش یخزدایی | قرار دادن در هوای محیط برای چند ساعت |
روش یخزدایی سریع | استفاده از مایکروویو با قابلیت auto defrost به مدت ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه (بسته به حجم ماهی) |
علائم فساد ماهی | بوی نامطبوع، کدر شدن چشم، خروج خونابه از آبشش، شل بودن گوشت و باقی ماندن رد انگشت |
- برای نگهداری از ماهی در فریزر کینو که از بهترین فریزرهای بازار است، باید دمای آن ۱۸- تا ۲۰- درجه باشد.
- برای افزایش ماندگاری ماهی در فریزر باید سطح رویی پوست و بخشهای داخلی شکم آن کاملا تمیز شود و در مرحله بعد خشک شود و پس از آن، ماهی را درون کیسه فریزر زیپکیپ یا ظرف دربسته قرار دهید.
- پس از فریز کردن و برای یخزدایی ماهی منجمد خوب است برای چند ساعت آن را در هوای محیط قرار دهید. قرار دادن ماهی منجمد در آب گرم میتواند موجب فساد آن شود.
- برای یخزدایی سریع ماهی منجمد میتوانید آن را در دستگاه مایکروویو قرار دهید و با قابلیت auto defrost، پس از گذشت ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه حالت منجمد آن را از بین ببرید. با توجه به حجم ماهی مدت زمان لازم برای رفع انجماد ماهی متفاوت است.
- بوی نامطبوع و زننده، کدر شدن چشم ماهی، خروج خونابه از آبشش ماهی پس از یخزدایی و… از مهمترین علائم فاسد شدن ماهی هستند. همچنین اگر پس از یخزدایی، گوشت ماهی را فشردید و به قدری شل بود که رد انگشتان بر روی آن باقی ماند، بدانید که ماهی فاسد شده؛ در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید ماهی را مصرف نمایید.
جلوگیری از مشکل سوختگی مواد غذایی در فریزر
سوختگی مواد غذایی در فریزر یکی از مشکلاتی است که در صورت نگهداری طولانیمدت از مواد غذایی منجمد بروز پیدا میکند. با قرار دادن مواد غذایی در فریزر، مولکولهای آب موجود در آن به صورت کریستالهای یخی در میآیند و از دست دادن این آب موجب تغییر طعم و بوی غذا خواهد شد.
ماده غذایی که دچار مشکل سوختگی در فریزر شده، اگرچه سالم و قابل استفاده است، اما کیفیت آن کاهش یافته و ممکن است طعم و بوی طبیعی خود را از دست داده باشد. برای جلوگیری از این شرایطم بهتر است ماده غذایی را برای قرار دادن در فریزر بهدرستی بستهبندی کنید و هرچه زودتر ماهی منجمد را از فریزر خارج کرده و مصرف نمایید.
سخن نهایی
امیدواریم تا به اینجای مطلب به خوبی با روش صحیح نگهداری از ماهی در فریزر آشنا شده باشید و بدانید که تا چه مدت میتوانید ماهی را بهصورت منجمد نگه دارید. ماهیهای منجمد در صورت رعایت صحیح نکاتی که بالاتر به آنها پرداختیم، میتوانند تا ۸ و یا گاها ۱۲ ماه ماندگاری داشته باشند و پس از یخزدایی اصولی طبخ و مصرف شوند.
توجه داشته باشید که ماهیهای سالم و تازه، گوشتی سفت با قابلیت ارتجاعی، چشمانی درخشان، و آبششهای قرمز و روشن دارند و ماهی که این ویژگیها را ندارد، ممکن است دچار فساد شده باشد.