۱۲ چالش خریداران لوله آهنی و راه حل آن

0

استفاده از لوله آهنی قرن‌هاست بین ما انسان‌ها رواج دارد، از انتقال آب و فاضلاب گرفته تا لوله‌کشی‌های صنعتی در واحدهای تولیدی و نیز انتقال گاز، نفت، مواد پتروشیمی به این محصول مهم فولادی نیاز دارند اما شاید خیلی از ما فعالان حوزه صنعت، ساختمان و حتی فولاد، کمتر بدانیم لوله آهنی می‌تواند چه انواع گوناگونی داشته باشد و چطور در پروژه‌های مختلف به کار گرفته شود.

کسانی که نیاز خرید لوله آهنی دارند با چالش‌های مختلفی روبه‌رو هستند. این چالش‌ها از زمان انتخاب محصول شروع می‌شود و تا پس از نصب در پروژه و بحث‌های تعمیر و نگهداری ادامه دارد و در هر مرحله متفاوت است. در این مقاله تصمیم گرفته‌ایم تعدادی از چالش‌ها و مشکلاتی که برای خریداران لوله آهنی ممکن است پیش بیاید، مطرح کنیم و به آن‌ها پاسخ دهیم.

چالش‌های مربوط به انتخاب لوله آهنی

در مرحله انتخاب لوله برای پروژه خود یکی از مسائلی که ممکن است برای مالکان پروژه پیش بیاید این است که با انواع لوله‌ها و کاربردهای آن‌ها آشنا نباشند و برای تصمیم‌گیری دچار مشکل شوند. برای اینکه بتوانیم به این چالش غلبه کنیم باید انواع لوله‌ها را بشناسیم.

پس می‌توان گفت چالش اول نشناختن انواع لوله آهنی است. چالش‌های دیگر را هم به‌ترتیب در این مقاله نام می‌بریم و راه حل ساده‌ای برای ان بیان می‌کنیم.

۱. نشناختن انواع لوله آهنی

شاید اولین چالشی که برای خریداران لوله آهنی ممکن است وجود داشته باشد این باشد که محصول مورد نیاز خود را می‌شناسند اما از دیگر انواع لوله‌های آهنی بی‌اطلاع باشند.

راه حل این مسئله آشنایی با انواع لوله آهنی و کاربردهای آن است؛ در بخش دانشنامه آهن پرایس، اطلاعات آموزشی فراوانی درباره تمام آهن آلات وجود دارد و بخشی از آن درباره لوله آهنی و انواع آن‌هاست. به‌طور خلاصه، لوله‌های آهنی را می‌توان از جنبه‌های مختلفی تقسیم‌بندی کرد: از جنس آن گرفته تا نحوه ساخت و ضخامت و قطرهای متعدد. پرکاربردتین انواع لوله آهنی این موارد هستند:

  • لوله مانیسمان
  • لوله درزدار
  • لوله گازی
  • لوله جدار چاه
  • لوله صنعتی
  • لوله آب
  • لوله گالوانیزه
  • لوله اسپیرال
  •  لوله مبلی

۲. محاسبه مقدار لوله مورد نیاز

مسئله بعدی که در بسیاری از پروژه‌ها ممکن است برای سازندگان و صاحبان پروژه پیش بیاید این است که چطور مقدار لوله مورد نیاز برای ساختمان یا سازه خود را محاسبه کنند.

با اصولی‌شدن ساخت و ساز در ایران و قوانین سختگیرانه‌ای که باعث شده است بدون نقشه‌های حرفه‌ای استاندارد امکان ساخت‌وساز وجود نداشته باشد این مشکل تا حد زیادی رفع شده است. کافی است مقدار لوله‌های مورد نیاز را بر اساس متراژی که در نقشه لوله‌کشی ساختمان طراحی شده است، محاسبه کرده و عدد به دست آمده را بر ۶ یا ۱۲ تقسیم کنیم تا تعداد شاخه لوله‌ها به دست آید. البته مهم است که هر بخش از پروژه چه نوع لوله‌ای نیاز داشته باشد. برای رعایت دقت در امور، مهندسان لیستی از لوله آهنی مورد نیاز در اختیار مسئول خرید یا مالک پروژه قرار می‌دهند تا خریدها بر اساس آن انجام شود.

۳. انتخاب لوله با قطر مناسب

در گذشته شاید این مشکل زیاد پیش می‌آمد که معماران تجربی یا مهندسان ساختمان با مالکان بر سر انتخاب لوله آهنی با قطر مناسب اختلاف‌نظر داشتند. اما اکنون با وجود نقشه‌های دقیق ساختمانی، این مسئله دیگر چندان جدی نیست و بعید است که پیش بیاید.

۴. لوله آهنی توکار یا روکار؟

موضوع بعدی این است که باید از لوله آهنی توکار استفاده کنیم یا روکار؟ طبیعتاً انتخاب اینکه لوله توکار برای پروژه ما مناسب است یا لوله روکار به این بستگی دارد که پروژه ما چه ویژگی‌هایی داشته باشد. برای واحدهای مسکونی آپارتمانی، استفاده از لوله‌کشی پلاستیکی توکار رایج‌تر است اما برای واحدهای صنعتی عمدتاً از لوله‌کشی روکار استفاده می‌شود. البته باز هم این لوله‌کشی بستگی به این دارد که پروژه در منطقه سردسیر باشد یا گرمسیر و مسیر منظور از لوله‌کشی بخش داخلی واحد باشد یا بخش‌های خارجی.

نکته: نکته‌ای که جا دارد اینجا به آن اشاره کنیم این است که بسیاری از اصول لوله‌کشی و الزامات آن در جلد ۱۶ مجموعه مقررات ملی ساختمان مشخص شده است و برای ساخت ساختمان، ملزم به رعایت آن‌ها هستیم. پس اگر فرایند ساخت و ساز به درستی طی شود، این موارد به‌صورت استاندارد طراحی خواهد شد.

چالش‌های مربوط به خرید لوله آهنی

وقتی موقع خرید لوله آهنی می‌رسد، ممکن است چالش‌های دیگری پیش روی ما قرار بگیرد. ازجمله چالش‌هایی مثل عدم آشنایی با برندها و سردرگم‌شدن در بازار، موضوع استعلام قیمت و دشواری اطلاع از قیمت روز محصولات، انتخاب شرکت‌های فروشنده معتبر و مطمئن که بتوان از آن‌ها خرید کرد و… .

۵.  نشناختن برندهای مختلف

یکی از مسائلی که هنگام خرید لوله آهنی پیش می‌آید این است که باید از محصولات کدام برند استفاده کنیم؟ راه حل این مسئله هم این است که برندهای مختلف و کیفیت هر کدام را بشناسیم.

تعدادی از برندهای معروفی که در بازار آهن آلات ایران مشغول به تولید لوله آهنی با مشخصات و ابعاد مختلف هستند این کارخانه‌ها هستند:

  • کارخانه کالوپ
  • شرکت دقیق کاوه
  • کارخانه لوله اهواز
  • لوله و پروفیل صابری
  • لوله یاران
  • لوله صدرا
  • کارخانه سپاهان
  • لوله صنعتی کیان پرشیا
  • کارخانه کچو

۶. چالش استعلام قیمت لوله آهنی

موضوع دیگری که هنگام خرید لوله آهنی برای بسیاری از خریداران پیش می‌آید این است که چطور قیمت این محصول را بفهمند. برای اینکه بدون سردرگمی بتوانید قیمت انواع لوله آهنی را ببینید، راحت‌ترین روش این است که به وبسایت رسمی شرکت آهن پرایس (Ahanprice) بروید و از منوی بالای سایت، قیمت انواع لوله آهنی را مشاهده کنید.

علاوه بر این، می‌توانید با مراجعه به کانال تلگرام قیمت لوله آهنی مربوط به آهن پرایس، قیمت انواع لوله‌ها را هر روز در گوشی همراه خود مشاهده کنید.

روش ساده‌تری هم وجود دارد و آن این است که شماره ۵۴۱۰۳-۰۲۱ را در گوشی خود ذخیره کنید و هر زمان نیاز به استعلام قیمت آهن آلات داشتید، با این شماره تماس بگیرید.

۷. انتخاب فروشنده معتبر

چالش دیگر این است که چطور فروشنده معتبر لوله آهنی را پیدا کنیم که هم مطمئن باشیم محصولی که از او می‌خریم با کیفیت است و هم مطمئن باشیم مشکلی در فرایند پرداخت پول و دریافت بار پیش نمی‌آید.

برای حل این چالش هم به این ویژگی‌ها در فروشنده‌ای که انتخاب می‌کنید دقت کند:

  • قدمت و سابقه طولانی فروشنده
  • نظر دیگران درباره آن شرکت فروش آهن آلات
  • وسعت شرکت
  • خدماتی که به خریداران ارائه می‌دهد

۸. خرید لوله با ضمانت

چالش دیگر این است که اگر لوله‌هایی که خریدیم مشکل داشتند، چطور باید این مسئله را حل کنیم؟

برای اینکه اصلاً چنین مشکلی از ابتدا برای شما پیش نیاید این است که از یک فروشنده معتبر که محصولاتش را با ضمانت به فروش می‌رساند خرید کنیم. یکی از این شرکت‌های بزرگ که تمام محصولاتش را با ضمانتنامه کتبی به فروش می‌رساند و درصورتی که مشکلی در بار ارسالی وجود داشته باشد، بدون هیچگونه جریمه و دریافت هزینه اضافی، بار ارسالی را عودت می‌دهد، شرکت آهن پرایس است.

۹. محدودیت منابع مالی

در بعضی از پروژه‌ها، ممکن است به هر دلیلی، در زمانی که نیاز به خرید آهن آلات برای پروژه خود داریم، اعتبارات ما کافی نباشد. حل این چالش یک راه دارد و آن این است که از خدمات شرکتی استفاده کنیم که امکان فروش لوله آهنی و هر نوع آهن آلاتی را به‌طور قسطی و اعتباری داشته باشد.

خوشبختانه این شرایط را شرکت‌های بزرگ بازرگانی مثل آهن پرایس فراهم کرده‌اند.

مشکلات هنگام نصب لوله آهنی

بعد از انتخاب برند لوله آهنی مورد نیاز خودمان و بعد از خرید آن و انتقال به محل اجرای پروژه، ممکن است مشکلات دیگری پیش آید که یک مورد از مهم‌ترین آن‌ها این موارد است:

۱۰- چالش آسیب هنگام نصب لوله آهنی

هنگام نصب لوله آهنی ممکن است مشکلاتی پیش بیاید. اما با توجه به اینکه در مقررات ملی ساختمان به صراحت تأکید شده است که باید از کارگران متخصص، آموزش‌دیده و ماهر برای نصب لوله‌های آهنی استفاده شود، اگر این موضوع رعایت شود، دیگر مشکلی پیش نمی‌آید.

پس حتماً نکات ایمنی را رعایت کنید و از کارگران ماهر و آموزش‌دیده استفاده کنید.

تعمیر و نگهداری لوله آهنی

موضوع بعدی این است که مسئله تعمیر و نگهداری لوله آهنی که در پروژه خود کارگذاشته‌ایم چطور انجام شود که مشکلی درباره‌ آن نداشته باشیم و عمر تجهیزات کارگذاشته‌شده کمتر از استاندارد نباشد.

۱۱- نحوه افزایش طول عمر لوله آهنی

برای افزایش طول عمر لوله آهنی چه به‌صورت روکار و چه توکار، باید استانداردهایی که مهندسان و متخصصان تعیین می‌کنند را به‌دقت انجام دهیم. نباید هیچگاه بدون ضابطه و بدون رعایت قواعد تعیین‌شده برای نصب و استفاده از تجهیزات، اقدام به نصب لوله‌ها کنیم.

۱۲- کاهش هزینه‌های تعمیر

در نهایت هم برای اینکه هزینه‌های تعمیر کاهش پیدا کند باید بازرسی‌های دوره‌ای را از یاد نبریم. بازرسی‌های دوره‌ای برای بررسی کیفیت لوله‌های به‌کاررفته در ساختمان است و به ما اطمینان می‌دهد که این لوله‌ها مثل روز اول کار می‌کنند و دچار آسیب و خرابی نشده‌اند.

استانداردهای لوله آهنی مقررات ساختمان

در پایان لازم است دوباره به این نکته اشاره کنیم که مقررات ملی ساختمان (فصل ۱۶) درباره لوله آهنی الزامات و قوانینی دارد که اگر رعایت شود، بسیاری از مشکلات و چالش‌های احتمالی، پیش نمی‌آید.

برای نمونه، در جدول زیر استاندارد لوله فلزی برای انتقال آب در ساختمان را طبق جدیدترین مقررات ملی ساختمان مشاهده می‌کنید:

استاندارد لوله‌های فولادی گالوانیزه لوله‌های فولادی زنگ ناپذیر لوله‌های مسی و آلیاژهای مس
ISIRI ۴۲۳

(وزن سنگین)

EN-BS-DIN ۱۰۲۲۰/۱۰۲۵۵

(وزن سنگین)

EN-1056
ISO ۶۵/۴۲۰۰

(وزن سنگین)

۲۷۴
ASTM A53/A53M

(وزن استاندارد)

ASTM A 312

ASTM A 778

E88

جمع‌بندی

در این مقاله، سعی کردیم چالش‌ها و مشکلاتی که برای خرید، نصب و نگهداری لوله آهنی در پروژه‌ها ممکن است پیش بیاید لیست کنیم و توضیح دهیم راه حل هرکدام از این مشکلات و چالش‌ها چیست. در نهایت، دوباره به این نکته اشاره می‌کنیم که اگر مقررات ملی ساختمان رعایت شود و از شرکت معتبری مثل آهن پرایس (۵۴۱۰۳-۰۲۱) اقدام به خرید لوله آهنی کنیم، بسیاری از این مشکلات و چالش‌ها پیش نمی‌آید.

 

5/5 - (2 امتیاز)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.