حتما تا کنون، فارغ از حوزه فعالیتهای تجاری خود، با کانتینرها مواجه شدهاید. جعبههای رنگارنگ در ابعاد و انواع مختلف که هر یک برای کاربردی مشخص مورد استفاده قرار میگیرند. از کانتینر یخچالی مناسب حمل دارو در سطح بینالمللی گرفته تا کانتینرهای دست دوم انبار، شناخت کاربری مناسب هر کانتینر و انتخاب کانتینر مناسب میتواند نقش چشمگیری در موفقیت مشاغل و یا فعالیتهای متنوع تجاری داشته باشد. اگر قصد خرید کانتینر دارید، در این مقاله با ۱۰ نکتهی کلیدی و ضروری که پیش از انتخاب و تهیه کانتینر باید بدانید، بهطور کامل آشنا خواهید شد.
۱٫ابعاد مناسب کانتینر خود را انتخاب کنید
کانتینرها در ابعاد استاندارد معینشده توسط سازمان بینالمللی یا ISO ساخته میشوند. رایجترین این ابعاد، کانتینر ۲۰ فوت و کانتینر ۴۰ فوت هستند. علاوه بر این دو، کانتینرهای ۴۰ فوت با ارتفاع بیشتر از معمول نیز ساخته میشوند. به این نوع از کانتینر، کانتینر ۴۰ فوت ارتفاعبلند(HC) میگویند.
ابعاد کانتینر ۲۰ فوت
کانتینر ۲۰ فوت، کوچکترین عضو خانواده کانتینرهای استاندارد است. در کنار استفاده در صنعت حمل و نقل، کانتینرهای ۲۰ فوت در بسیاری از موارد بهعنوان انبار مورد استفاده قرار میگیرند. ابعاد کوچکتر این کانتینرها، به آنها اجازه میدهد تا در فضاهای محدود جای گرفته و انباری کارامد ایجاد کنند.
سومین کاربرد کانتینرهای ۲۰ فوت، سازههای تغییر کاربری هستند. این سازهها درواقع کانتینرهایی هستند که پس از ایجاد تغییرات مختلف در دیوارهها، سقف و کف، برای مواردی غیر از جابهجایی و انبار کالا مورد استفاده قرار میگیرند. چنین سازههایی در صنایع معدنی، عمرانی، راهسازی و بسیاری دیگر کاربرد داشته و به پیشبرد اهداف در زمان مناسب کمک میکنند.
- طول داخلی: ۵٫۹۰ متر
- طول خارجی: ۶٫۰۶ متر
- عرض داخلی: ۲.۳۳ متر
- عرض خارجی: ۲٫۴۴ متر
- ارتفاع داخلی: ۲٫۳۹ متر
- ارتفاع خارجی: ۲٫۵۹ متر
- عرض درب: ۲٫۳۵ متر
- حجم داخلی: ۳۳٫۱ متر مکعب
ابعاد کانتینر ۴۰ فوت
کانتینرهای ۴۰ فوت نیز مانند کانتینر ۲۰ فوت برای حمل و نقل بینالمللی و انبار کالا استفاده میشوند اما بهدلیل ابعاد بزرگشان، استفاده آنها بهعنوان انبار نسبتا محدودتر است. در مقابل، طول ۱۲ متری این سازهها امکان ساخت سازههای تغییر کاربری تجاری، اداری، مسکونی و… را فراهم میکند.
- طول داخلی: ۱۲ متر
- طول خارجی: ۱۲.۱۹۲ متر
- عرض داخلی: ۲.۳۳ متر
- عرض خارجی: ۲.۴۴ متر
- ارتفاع داخلی: ۲.۴۰ متر
- ارتفاع خارجی: ۲.۵۹ متر
- عرض درب: ۲.۳۵ متر
- حجم داخلی: ۶۷.۷ متر مکعب
ابعاد کانتینر ۴۰ فوت ارتفاعبلند
گسترهی کاربردهای کانتینرهای HC یا های کیوب، تا حد زیادی به کاربرد کانتینرهای ساده یا DC مشابه است؛ با این تفاوت که استفادهی آنها در صنعت حملونقل، تحت تاثیر ارتفاع، حجم و ظرفیت این کانتنیرها گستردهتر است.
- طول داخلی: ۱۲ متر
- طول خارجی: ۱۲.۱۹۲ متر
- عرض داخلی: ۲.۳۳ متر
- عرض خارجی: ۲.۴۴ متر
- ارتفاع داخلی: ۲.۷۰ متر
- ارتفاع خارجی: ۲.۹۰ متر
- عرض درب: ۲.۳۵ متر
- حجم داخلی: ۷۳.۳ متر مکعب
۲٫نوع کانتینر مورد نیاز خود را مشخص کنید
همانطور که گفته شد کانتینرها در ابعاد متنوع و سازگار با نیازهای مختلف تولید میشوند. در ادامه انواع کانتینر و کاربرد هریک را مرور میکنیم.
کانتینر استاندارد: این دسته از کانتینرها عموما برای حمل و نقل کالا، انبار و تغییر کاربری مورد استفاده قرار میگیرند.
کانتینر یخچالی: کانتینرهای یخچالی برای جابهجایی کالا و بارهای حساس به دما مانند مواد غذایی، دارو و نمونههای آزمایشگاهی استفاده میشوند.
کانتینر تهویهدار: کانتینرهای دارای سیستم تهویه، برای جابهجایی کالاها حساس به رطوبت و نیازمند به هوای تازه مثل برخی مواد غذایی و کالاهای الکترونیکی کاربرد دارند.
کانتینر اپن تاپ: جعبههای اپنتاپ کانتینرهایی هستند که بهجای یک سقف فلزی ثابت، از سقف جداشوندهی برزنتی استفاده میکنند. استفاده از این کانتینرها با فراهم کردن امکان بارگیری با استفاده از جرثقیل و از بالا، برای جابهجایی بارهای بزرگ و دارای ابعاد غیر استاندارد مورد استفاده قرار میگیرند.
کانتینر فلترک: فلترک به کانتینری گفته میشود که از دیوارههای جانبی و سقف استفاده نمیکند. نبود دیوارهها این نوع کانتینر را به گزینهای فوق کارامد برای جابهجایی بارهای دارای ابعاد غیر استاندارد تبدیل میکند.
۳٫وضعیت کانتینر (نو یا دست دوم) را بررسی کنید
کانتینر نو، به کانتینری گفته میشود که تنها یکبار در کشور مبدا بارگیری شده و به کشور مقصد رفته باشد. چنین کانتینری به دلیل سلامت کامل بدنه و استراکچر و همچنین پاکیزگی فضای داخل، برای حمل انواع مختلف بار، از لوازم الکترونیکی گرفته تا مواد خوراکی مناسب است. با این حال قیمت کانتینر نو و همچنین دشواریهای مربوط به تامین کانتینر نو، نظر صاحبان مشاغل مختلف را به سمت کانتینر دست دوم جلب میکند.
کانتینر دست دوم، کانتینری است که برای مدتی مورد استفاده قرار گرفته اما همچنان، دربرابر عوامل محیطی مختلف عایق بوده و استراکچر آن نیز آسیبی ندیده است. با این حال خرید کانتینر دست دوم بهدلیل نبود آگاهی از گذشتهی کانتینر و سابقهی تعمیرات آن با چالشهای مختلفی همراه است. در ادامه بعضی از نکات دارای اهمیت در خرید کانتینر دست دوم را بررسی میکنیم.
- بررسی کامل بدنه و استراکچر برای اطمینان از نبود پوسیدگی و یا زنگزدگی عمیق
- کسب اطمینان از سالم و تراز بودن شاسی کانتینر
- بررسی شرایط کرنر فیتینگها
- توجه به وضعیت دربها و موارد مربوط به آن (یراقآلات، لاستیکهای دور درب و موارد مشابه)
۴٫توجه به جنس بدنه و کیفیت ساخت
کانتینرها نیز مانند دیگر کالاها بسته به کاربری خود از مواد اولیه و متریال مختلفی ساخته میشوند. برای مثال ممکن است یک کانتینر تنها برای استفاده در درون کشور ساخته شود. در چنین شرایطی عایقبندی این کانتینر به کیفیت دیگر کانتینرها نخواهد بود و موفق به کسب مدارک مورد نیاز و استانداردهای جهانی استفاده در صنعت کشتیرانی نخواهد شد. چنین کانتینری یکی از انواع کانتینر غیر استاندارد است.
تمام کانتینرهای استاندارد مورد استفاده در سطح بینالمللی، برای کسب مدارج سازمان IICL نیازمند رعایت استانداردهای مشخص و سختگیرانهای هستند که متریال مورد استفاده برای ساخت کانتینر و نحوهی ساخت آن را مشخص میکند. در قوانین این سازمان، تنها متریال مورد تایید برای ساخت بدنهی کانتینر، نوعی استیل ضد زنگ به نام cor-ten است. این سازمان، ضخامت ورق دیوارهها را نیز برای تضمین طول عمر مناسب آنها مشخص میکند. استفاده از یک کانتینر استاندارد میتواند به دلیل طول عمر بالاتر و عایقبندی مناسب، در میان مدت سود بیشتری برای کسب و کار شما داشته باشد.
۵٫بودجه خود را مدیریت کنید
قیمت انواع کانتینر و بودجهی مورد نیاز برای خرید آن، تحت تاثیر عواملی مانند ابعاد کانتینر، نوع آن، شرایط فیزیکی و سال ساخت کانتینر متغیر است. برای مثال، قیمت کانتینر یخچالی، به دلیل سیستمهای پیشرفته کنترل دما و رطوبت نصب شده درون آن، بالاتر از دیگر انواع کانتینر است.
بودجهی مورد نیاز برای خرید کانتینر اما تنها به بهای پرداختی خود کانتینر محدود نمیشود. هزینههای جانبی خرید کانتینر مانند هزینه جرثقیل، هزینه جابهجایی با تریلی و موارد مشابه میتوانند برنامهریزی شما را تحت تاثیر قرار داده و از بودجهی مورد نظر شما فراتر بروند.
۶٫قابلیت سفارشیسازی کانتینر را درنظر بگیرید
یکی از ویژگیهای خاص کانتینر که پای آن را به صنایع مختلف در سرتاسر جهان باز کرده است، امکان تغییر کاربری و شخصیسازی آن بهشمار میرود. برخی از انواع کانتینر تغییر کاربری و سفارشیسازی شده عبارتاند از:
- کانتینر مسکونی: این سازهها با عایقبندی مناسب و نصب امکانات رفاهی، محیطی مناسب برای اسکان پرسنل در پروژههای ساختمانی، معدنی، پتروشیمی و… را فراهم میکنند.
- کانتینر سرویس بهداشتی: کانتینر سرویس بهداشتی با ایجاد فضای مناسب با کاربری و امکان حمل و نقل آسان، علاوه بر پروژههای صنعتی، میتواند در رویدادهای فرهنگی، هنری و مذهبی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- کانتینر ژنراتور: کانتینرهای ژنراتور درواقع کانتینرهایی هستند که با نصب یک ژنراتور دیزلی درون آنها، به واحدهای تولید انرژی قابلحمل تبدیل شدهاند. چنین سازههایی میتوانند در مجموعههای صنعتی، بیمارستانها، مجموعههای گسترده مسکونی و بسیاری دیگر بهعنوان تامینکننده برق اضطراری مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین کانتینر ژنراتور را میتوان بهعنوان گزینهای کارامد برای تامین برق کارگاههای صنعتی دور از دسترس معرفی کرد.
- کانتینر فروشگاهی: کانتینر فروشگاهی یکی دیگر از کانتینرهای سفارشی است که با ایجاد درب و پنجرههای جدید، محیط مناسب یک فروشگاه، رستوران و یا کافه را ایجاد میکند.
مشخصا کاربری انواع مختلف کانتینر سفارشیسازی شده با یکدیگر متفاوت است و بهدنبال آن، بسته به زمان مورد نیاز برای انجام تغییرات و موارد نصب شده درون کانتینر، قیمت آنها نیز متفاوت است.
۷٫انتخاب تامینکننده معتبر
همانطور که پیشتر اشاره شد، فرآیند خرید کانتینر دست دوم، همواره با چالشهای ویژهای همراه است، اما این دشواریها منحصر به کانتینرهای کارکرده نیست. حتی در زمینهی تأمین کانتینر نو نیز، اطمینان از اصالت و کیفیت آنها به عنوان یکی از چالشهای مهم خرید کانتینر مطرح میشود. با این حال، انتخاب یک تأمینکننده معتبر که در زمینهی خرید و فروش کانتینر نیز سابقه و اعتبار قابلتوجهی داشته باشد، میتواند تجربهی خرید شما را به مراتب بهبود بخشد و در تحقق اهدافتان اثرگذار باشد.
برای تشخیص یک تأمینکنندهی قابل اعتماد، بررسی نظرات و تجربیات مشتریان پیشین، روشی بسیار کارآمد است. اعتبار یک مجموعه در میان مشتریان، ارزشمندترین دارایی آن است؛ چرا که این اعتبار قابل جعل کردن نیست و به طور مداوم قابل اتکا باقی میماند. افزون بر این، دریافت ضمانتنامههای مختلف و مطالعهی دقیق مفاد قرارداد، گامهای تکمیلی و ضروری برای اطمینان بیشتر در فرآیند خرید کانتینر به شمار میآیند.
۸٫شرایط حمل و تحویل کانتینر را بررسی کنید
پیشتر اشارهای کلی به مسئله حمل و جابهجایی کانتینر شد. در ادامه، به بررسی جامع این موضوع میپردازیم.
هر کانتینر ۴۰ فوت خالی، حدود ۴.۲ تن وزن دارد، به همین دلیل استفاده از جرثقیلهای قدرتمند برای جابهجایی و بلند کردن آنها، ضروری است زیرا بلند کردن کانتینر بدون استفاده از جرثقیل ممکن نیست.
پس از بلند کردن کانتینر با استفاده از جرثقیل، نوبت به قرارگیری آن روی تریلی میرسد. هر کفی تریلی، توانایی حمل دو کانتینر ۲۰ فوت و یا یک کانتینر ۴۰ فوت را دارد.
استفاده از کفی تریلی برای حمل یک کانتینر ۲۰ فوت مرسوم نیست. معمولا برای کاهش هزینههای حمل و نقل، دو کانتینر ۲۰ فوت بهصورت همزمان با یک کفی تریلی حمل میشوند.
۹٫توجه به نیازهای آینده کسب و کار
کسب و کارها و صحنهی تجارت جهانی همواره در حال تحول هستند. در چنین شرایطی، برنامهریزی برای تحولات و گسترش کسب و کار خود، فعالیتی ضروری است. برنامهریزیهای میانمدت و بلند مدت هر سازمان یا شخص، تمام ابعاد فعالیت آنها ازجمله خرید کانتینر را تحت تاثیر قرار میدهد. پیشبینی گسترش تجارت، چه در مواردی مانند کانتینرهای فروشگاهی و چه کانتینر مسکونی میتواند عاملی تعیین کننده باشد.
۱۰٫مسائل قانونی و استانداردها را درنظر بگیرید
همانطور که پیشتر گفته شد، کانتینرها بر اساس استاندارهای سازمان بینالمللی استانداردها یا ISO ساخته میشوند. در صورتی که کانتینری نتواند از این استانداردها پیروی کند، اجازه خدمت در چرخه حمل و نقل دریایی را کسب نخواهد کرد. این موضوع دربارهی استانداردهای سازمان IICL که ویژگیهای کانتینر مانند عدم نفوذ آب و باد را بررسی میکنند نیز صادق است.
علاوه بر استانداردهای بینالمللی، کانتینرها برای ورود و خروج از بنادر، به مدارک مشخصی نیاز دارند. نبود مدارک گمرکی اجازهی استفاده از کانتینر برای فعالیت تجاری را از مالک کانتینر سلب میکند.
نتیجهگیری
انتخاب کانتینر مناسب، گامی پر اهمیت در مسیر موفقیت هر کسبوکاری است. با توجه به تنوع بالای انواع کانتینر و کاربرد متنوع آنها، در نظر گرفتن نکات ذکر شده در این مقاله، شما را در انتخابی آگاهانه یاری خواهد کرد.
به یاد داشته باشید انتخاب یک تامینکنندهی معتبر، بررسی شرایط حمل و نقل و توجه به نیازهای آتی کسبوکار شما از جمله مواردی هستند که نباید از آنها غافل شوید. همچنین، آشنایی با قوانین و استانداردهای بینالمللی حاکم بر ساخت و استفاده از کانتینرها، تضمینی بر امنیت و سلامت بار شما خواهد بود.
این مقاله صرفا به منظور ارائه اطلاعات کلی و راهنمایی شما در انتخاب کانتینر تهیه شده است و نمیتواند جایگزین مشاوره تخصصی شود.